Leírások, tanácsok a játék használatához

Itt olvashatod a szabályzatot és egyes elemek leírását.
  • Kiemelt - Hozzászólás
Avatar
KillBill
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 488
Csatlakozott: 2007.11.09. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Játéktermi szuper rekordok: 116
Játéktermi rekordok: 23

Leírások, tanácsok a játék használatához

Hozzászólás Szerző: KillBill » 2010.11.17. 02:57

A játék-világ rendkívül sokszínű játékot takar.
A játékteremben több mint 10000 játék található amihez egyéb kiegészítőket készítettünk mint például a kihívás, de ezen kívül még sok más beépítésre kerül ezekről készítünk pontos leírásokat, hogy könnyebben boldoguljatok.

Avatar
KillBill
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 488
Csatlakozott: 2007.11.09. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Játéktermi szuper rekordok: 116
Játéktermi rekordok: 23

Leírások, tanácsok a játék használatához

Hozzászólás Szerző: KillBill » 2010.11.17. 03:16

Szabályok

A Texas Hold'em a legnépszerűbb póker a világon. Az utóbbi 1-2 évben nálunk is egyre szélesebb rétegek ismerik többek között a SportTv közvetítéseinek köszönhetően. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy minden érdeklődő megismerkedhessen ennek a nagyszerű játéknak a szabályaival, amik elég egyszerűek.

A Texas Hold'em szabályai
A különböző limitek magyarázata

Minden játékos két lapot kap a kezébe, ezen kívül 5 lap kerül az asztal közepére, ezeket mindenki láthatja és használhatja. Minden játékos a rendelkezésre álló 7 lapból azt az ötöt használhatja, amelyik a legerősebb kombinációt adja. (Tehát az asztalon levő lapoktól függően a játékos a kezéből 2, 1 vagy akár NULLA lapot használ fel.)
Részletes szabályok:

1. Pre-flop

A hold'em fontos kelléke a buttonnak nevezett kis tárgy, ami mindig az osztót jelöli. (Online pókernél természetesen valójában nem ő fog osztani.) Az osztás előtt az osztótól balra ülő játékos beteszi a kis vak licitet (small blind), a következő pedig a nagy vak licitet (big blind).

Kép

Az osztó ezután mindenkinek két zárt lapot oszt, tehát ezt a többiek nem látják. Most jön az első licitálás. A big blind után ülő ember cselekszik először. Három dolgot tehet:
Eldobja a lapot. (Fold)
Tartja a licitet, azaz ugyanannyit tesz be mint a big blind. (Call)
Emel az asztalnál érvényes limit szabályoknak megfelelően. (Raise) [Lásd lejjebb.]

A következő játékosnak ugyanezek a lehetőségei. (Tehát akár újra emelhet is.) A kör végén természetesen a big blind is tarthatja az esetleges emeléseket, illetve ha akar, emelhet is. (A fix limites játékokban többnyire korlátozva van, az egy körben lehetséges emelések száma.)

2. Flop

Kép

Ha mindenki végzett, akkor az osztó három nyílt lapot tesz középre. (flop) Az osztás után a small blind kezdi a licitálást. Lehetőségek:
Passzol, azaz nem tesz be tétet. (Check) Erre mindenkinek lehetősége van addig, amíg senki nem tett be tétet.
A limitnek megfelelően tesz egy tétet. (Bet) Ezt követően már nem lehet ebben a körben passzolni, és aki korábban passzolt, annak is vagy tartania kell a hívást, vagy eldobnia a lapot.
Ha már valaki tett, akkor a lehetőségek:
A tét megadása (Call)
Emelés (Raise)
Lap eldobása (Fold)

3. Turn

Kép

A licitálás után az osztó leteszi a negyedik nyílt lapot (turn). Újra kezdődik a licitálás az előzőeknek megfelelően.

4. River

Kép

A licit után jön az ötödik, az utolsó lap (river), amit egy újabb licitálás követ.

5. Showdown

Kép

Ezután jön az igazság pillanata. Az a játékos mutatja először a lapját, aki utoljára emelt. (Ha nem volt emelés, akkor aki először tette be a tétet.) Akinek a bemutatottnál rosszabb lapja van, az nem köteles bemutatni. (Muck) Az nyer, akinek a legerősebb lapja van. Döntetlen esetén el kell osztani az összegyűlt téteket. Ha a licitálások során bármikor előfordul, hogy egy tétet vagy emelést senki sem tart, akkor az utoljára emelő (tevő) játékos automatikusan nyer, függetlenül attól, hogy milyen lapjai voltak. (Nem is kell őket megmutatnia.)
A következő osztás előtt az osztót jelölő buttont eggyel balra kell tenni, így minden játékban más az osztó, és más adja a blindokat.

A játék során előfordulhat, hogy valakinek elfogy a pénze, és ezért nem tudja tartani a teljes tétet (vagy emelést). Ilyenkor az összegyűlt tétet (amit potnak hívnak), több részre osztják. (Un. main pot és side pot, amikből esetleg több is lehet.) A main potba kerül a tétnek azon része, amit minden játékos tudott tartani, a side potba pedig amit már nem. A kevés pénzű játékos természetesen a további emelésekben már nem vehet részt, minden további pénz a side potba kerül. A végén minden potot külön-külön lehet megnyerni, és természetesen csak azon játékosok lapja számít, akik az adott potba pénzt tettek. Pl. van három játékos és $10 a hívás, de az egyiknek már csak $6-ja van. Ilyenkor a main potba $18 (3x6) kerül, míg a side potba $8 (2x4). A side pot a végén két játékos között fog eldőlni, míg a main potra mind a hárman pályázhatnak.

A különböző limitek magyarázata
Fix limit
Fix limites játék esetén pontosan meg van határozva az emelés mértéke, ennél sem kisebbet sem nagyobbat nem lehet emelni egyszerre. Pl. $1/$2-es alapú játék esetén az első két körben $1-et lehet emelni, a második kettőben $2-ôt. A legtöbb helyen azt is meghatározzák, hogy egy körben maximum négyszer lehet emelni.

No limit
A no limit játékban kevés a korlátozás. A minimális emelés nem lehet kisebb, mint az adott körben az előző emelés. A maximumot egyetlen dolog korlátozza: mennyi pénzzel szálltál be a játékba. Az online póker termekben a no limit és pot limit asztaloknál korlátozva van, hogy mennyi pénzzel lehet maximum beülni. Pl. $50-es asztalhoz maximum 50 dollárral ülhetsz be. Természetesen lehet nálad ennél több is az asztalnál, amennyiben nyersz. Ha veszítesz, akkor két játék között feltöltheted ismét 50 dollárig. Minél magasabb a megengedett pénz az asztalnál, annál nagyobb a blind. A $50-es asztalnál többnyire $0.25/$0.5-ös alkalmaznak.

Pot limit
A pot limit játék átmenet a fix limites és a no limites játék között. A minimális emelés nem lehet kisebb, mint az adott körben az előző emelés. A maximum pedig nem lehet nagyobb mint az eddig berakott pénz. Ennek pontos kiszámítása a következő: a játékos először tartja az eddigi emelést, ekkor kell összeszámolni a pot értékét, majd ennyivel lehet emelni. Tehát Pl. egy durva $5/10-es játéknál ez a következő képen történik: $5, $10 (ezek a blindok) $35, $120, $410... Ezek persze a maximális emelések, ennél lehet kisebbet is emelni, illetve egyáltalán nem szükséges minden játékosnak emelni.
Az online póker termekben a no limit és pot limit asztaloknál korlátozva van, hogy mennyi pénzzel lehet maximum beülni. Pl. $50-es asztalhoz maximum 50 dollárral ülhetsz be. Természetesen lehet nálad ennél több is az asztalnál, amennyiben nyersz. Ha veszítesz, akkor két játék között feltöltheted ismét 50 dollárig. Minél magasabb a megengedett pénz az asztalnál, annál nagyobb a blind. A $50-es asztalnál többnyire $0.25/$0.5-ös alkalmaznak.

A póker lapok erőssége

Üres kéz, magas lap (High card)

Kép

A legkisebb értékű kéz a semmilyen kombinációt nem tartalmazó, ún. üres kéz. Ezt legalább két színt tartalmazó, öt különböző értékű lap alkotja. Egyes esetekben azonban ezzel is lehet nyerni. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne üres keze, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű a legerősebb lapja. Ha mindkettőnek azonos ez a lapja, akkor a négy maradék lap erőssége dönt. Az nyer, akinek a soron következő lapja az erősebb. Ha az is egyforma, akkor a harmadik, a negyedik, illetve az ötödik lap erőssége a döntő. Ha mindkét kéz lapjai egyforma értékűek, akkor az eredmény eldöntetlen (mivel a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Egy pár (Pair)

Kép

Az egy pár kezet két azonos értékű lap, valamint még három, az előzőektől és egymástól is eltérő értékű lap alkotja. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne egy párja, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű a párja. Ha mindkettőjüknek azonos értékű a párja, akkor a három maradék lap erőssége dönt, az nyer, akinek a soron következő lapja erősebb. Ha az is egyforma, akkor a második, illetve a harmadik lap erőssége a döntő. Ha mindkét kéz lapjai egyforma értékűek, akkor az eredmény eldöntetlen (mivel a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Két pár (Two pair)

Kép

A két pár kezet két azonos értékű lap, valamint még egy, az előzőektől eltérő értékű lappár alkotja. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne két párja, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű párja nagyobb. Ha mindkettőjüknek azonos értékű a magasabb párja, akkor a kisebb értékű pár erőssége dönt. Ha esetleg az is egyforma, akkor az ötödik lap erőssége számít. Ha az is egyforma értékű a két kézben, akkor az eredmény eldöntetlen (mivel a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Drill (3 of a kind)

Kép

A drill-t tartalmazó kézben három azonos értékű lap található, valamint két bármilyen , az előzőektől és egymástól is eltérő lap. Ha két játékosnak egyszerre lenne drillje, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű a három egyforma értékű lapja.

Számsor (Straight)

Kép

A számsor-t különböző színű, de egymás utáni rangsorú öt lap alkotja. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne számsora, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjük sora magasabb lapra végződik. Ha mindkettőnek azonos a legmagasabb lapja, akkor az eredmény eldöntetlen (mivel a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Színsor (Flush)

Kép

A színsor öt azonos színű, de de nem egymás utáni rangsorú lap alkotja. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne színsora, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű a legerősebb lapja. Ha ez egyforma, akkor a második, illetve a következő lap magassága dönt. Ha mindkettőnek azonos értékű minden lapja, akkor az eredmény eldöntetlen (a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Full (Full house)

Kép

A full, vagy más néven fullhouse két azonos értékű és három azonos értékű lapból áll. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne fullja, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek magasabb értékű a három egyforma értékű lapja.

Póker (Four of a kind)

Kép

Póker esetén a kézben négy különböző színű, de azonos értékű, valamint egy eltérő lap van. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne pókere, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjüknek a négy egyforma lapja magasabb értékű. Egyes pókerjátékoknál (pl.: Texas Hold'em) előfordulhat, hogy minden játékosnak azonos értékű póker van, ilyenkor az ötödik lap erőssége a döntő.

Sztrétflös (Straight flush)

Kép

A sztrétflös bármely szín öt egymást követő lapja, melyek közül a legnagyobb nem ász. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne sztrétflöse, úgy kettőjük közül az nyer, amelyikőjük sora magasabb lapra végződik. Ha mindkettőnek azonos a legmagasabb lapja, akkor az eredmény eldöntetlen (a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Royalflös (Royal flush)

Kép

A legerősebb kéz a royalflös, ami azonos színű lapokból a 10-es, a bubi, a dáma, a király és az ász. Amennyiben két játékosnak egyszerre lenne royalflöse, úgy az eredmény eldöntetlen (a pókerben a színeknek nincs rangsora), a kasszát felesben nyerik ki.

Avatar
KillBill
Tulajdonos
Tulajdonos
Hozzászólások: 488
Csatlakozott: 2007.11.09. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Játéktermi szuper rekordok: 116
Játéktermi rekordok: 23

Játéktermi kihívás

Hozzászólás Szerző: KillBill » 2010.11.17. 02:58

A játékteremhez készítettem egy programot ami lehetővé teszi számotokra, hogy kihívjátok egymást a játékokban ezzel is élvezetesebbé akartam tenni a harci kedvet számotokra.

Magam részéről én szeretek jókat csatázni, versenyezni.

Mivel elég összetett program ezért leírom a szükséges tudnivalókat róla.

Leírás:

A kihívási oldal elérhető a fenti menüből, vagy ha IDE kattintasz.

Egy kihívás elindítása:

A kihívási oldalon fel van sorolva a következők

Játék lista
Kedvenc játéklista (Ha jelöltél ki kedvenc játékot !)

Felhasználói lista
Barát lista (Ha a profilodban felveted a barátaidat !)

A két választó listából nincs más dolgod mint egy felhasználót kijelölni és egy játékot amiben kiszeretnéd hívni.
Ha ez megtörtént katt az elküldés gombra és máris értesíti a kihívott felhasználót.
Ezt a műveletet megismételheted amennyiszer csak akarod, ha szeretnél újabb kihívásokat is indítani.

Ezen kívül lehetőség van a véletlenszerű kihívásra is, ha ezt használod akkor a rendszer véletlenszerűen választ játékot és felhasználót is egyaránt.

Ha sikeresen kihívtál valakit akkor az megjelenik a "Függőben lévő kihívások" dobozban

Ebben a dobozban van lehetőség törölni a kihívást vagy, ha sok idő eltelt és nem kaptunk választ a kihívásunkra akkor lehetőség van a kiválasztott felhasználónak privát üzenetet küldeni.
A privát üzenet előre generált üzenetben figyelmeztetni foglya a felhasználót, hogy nézzen utána a kihívásnak és döntse el, hogy elfogadja vagy sem.

A "Kihívások" dobozban azok a kihívások kerülnek amibe minket hívtak ki.
Itt lehetőségünk van elfogadni ill. elutasítani a kihívást.(Itt egyszerre többet is kijelölhetünk, ha netán egyszerre több kihívás érkezett.)
A kihívásról privát üzenetet kapunk ahol szintén ellehet fogadni ill. vissza lehet utasítani a kihívást.

A "Folyamatban lévő kihívások" dobozba azok a kihívások kerülnek amik ellettek már fogadva.
Ebben a dobozban láthatjuk, hogy az ellenfelünk le-e játszotta már a kihívást.
Ha mi még nem játszottuk le az is jelezve van, a játék ikonnal vagy nevével indítható is a játék.
Ha már lejátszottuk akkor az indítás inaktívvá válik.

A lejátszott játékot csak akkor menti a kihívás is, ha már az el lett fogadva.

Ha valakinek érkezik egy kihívás, és az illető játszani megy akkor minden játék indításánál figyelmeztetni fogja, hogy érkezett számára kihívás, ez a figyelmeztetőt addig kapja míg el nem fogadja vagy vissza nem utasítja.

Ha egy kihívás már el lett fogadva akkor az elsőbbséget élvezz a többi játékkal szemben, tehát elsőnek a kihívott játékot kell lejátszani.

Amikor kihívunk valakit lehetőség van tétet is feltenni amit a nyertes fog megkapni.

Mikor kihívunk valakit akkor pl megadunk 100 pontot tétnek ezt az összeget mind két felhasználótól azonnal levonásra kerül, ha az illető nem fogadja el a kihívást akkor a levont tétet vissza adja.

A tét megadási lehetőség jelenleg az oldalunkon kivan kapcsolva!

A dobozokban lévő "Lejárati idő" azt takarja, hogy meddig lehet elfogadni a kihívást vagy a már elfogadott kihívást meddig kell lejátszani, ha eddig az időpontig nem teljesül akkor a kihívás törlődik a rendszerből.

Navigációs linkek

Véletlen kihívás (Amiről már írtam)
Statisztika (Kikérheted a felhasználóknak a statisztikájukat)
Statisztikám (Egyértelmű)
Kimutatás (A kimutatás magába foglalja a játékterem és a kihívás statisztikáját ez a navigációs link a játékterembe is elérhető)

Felhasználói vezérlőpult / Játék / Kihívás

Itt 3 lehetőséget tudsz állítani

1., Engedélyezed-e hogy kihívjon más felhasználó: Ha nemre állítod akkor nem tud kihívni senki
2., Privát üzenet fogadása a kihívás rendszernek ezt ki/be lehet kapcsolni.
3., Statisztikák kilistázása, vagyis egy oldalon egyszerre mennyi sor legyen feltüntetve.

Ha valamit nem úgy vélsz működni mint ahogy leírtam vagy ép hibát vélsz felfedezni akkor kérlek értesíts privát üzenetben.